Hi there, Sparkling Soul!

 

In deze blog-post ga ik je wat handvatten bieden waarmee jij een start kan maken naar een gezonde, gelukkige levensstijl!

Om mijzelf in balans te houden en mij gezond te voelen, kijk ik naar zowel de ‘primaire’ voeding als naar de ‘secundaire’ voeding in mijn leven.

Primaire voeding, staat voor alles wat behalve het lichaam, tevens de geest en ziel voedt.  Secundaire voeding, staat voor alles wat jij in de vorm van eten en drinken tot jou neemt. Een juiste verhouding tussen die twee is erg belangrijk om je gezond en gelukkig te voelen. Ik gebruik deze methode overigens ook bij het coachen van cliënten.

 

Primaire voeding

 

Primaire voeding bestaat uit relaties, spiritualiteit, lichaamsbeweging, carrière en andere belangrijke factoren in jouw leven, zoals je passie, financiën, en je sociale leven. Deze factoren zijn enorm belangrijk voor je gezondheid! Je gezondheid is niet alleen afhankelijk van wat je eet of hoeveel je beweegt. Je kunt nog zo gezond eten en dagelijks voldoende bewegen ,maar als je bijvoorbeeld vast zit in een stressvolle baan of een uitzichtloze relatie, zal dit niet voldoende zijn om je volledig gezond en gelukkig te voelen.

Hier een opsomming van de belangrijkste onderdelen van primaire voeding, en wat jij kunt doen om dit op een gemakkelijke manier in je leven te integreren.

Relaties

De relaties met je familie, vrienden, een eventuele partner en andere sociale contacten kunnen enorm van invloed zijn op jouw leven en gezondheid. Als die uit balans zijn, stel jezelf dan de vraag: “wat kan ik vanuit mijzelf doen om dit te verbeteren”? Stel, je wilt graag de relatie tussen jou en je partner verbeteren. Richt je dan op de positieve kanten van je partner. Je zou bijvoorbeeld een lijstje kunnen maken van alles wat jij mooi vindt aan hem / haar. Waar jij je aandacht op richt groeit, en zal zich weer aan je terug reflecteren!

Of misschien wil jij wel meer vrienden maken? Focus je dan op de mensen en activiteiten die jou een goed gevoel geven en je zult er meer van aantrekken. Heb vertrouwen dat de juiste mensen op jouw pad komen zodra de tijd er rijp voor is!

– Spiritualiteit

Meditatie:

Ik raad aan om dagelijks te gaan mediteren, al is het 5 minuten op de wc, mocht er geen andere gelegenheid zich voordoen 😉 Meditatie helpt jou om meer bewust te worden van wie jij werkelijk bent. Het helpt je emoties in balans te houden en werkt uitstekend tegen stress! Daarbij draagt het bij aan het ervaren van meer geluk. Het meest ideaal is om je dag te beginnen met een meditatie, en er tevens ook je dag mee te eindigen. Probeer dit langzaam op te bouwen, op je eigen tempo. Gebruik een meditatietechniek wat voor jou het fijnst voelt. Er zijn verschillende mooie geleide meditaties te vinden op You Tube.

Schrijven of een andere vorm van creatieve uiting:

Als je van schrijven houdt dan is het fijn om een dagboek bij te houden. Schrijven is heel therapeutisch, het helpt je verbanden en patronen te ontdekken uit het dagelijks leven, die je anders misschien niet zal opmerken. Tekenen en kleuren zijn ook mooie manieren om te ontspannen en kunnen een meditatieve uitwerking hebben.

Affirmaties:

Affirmaties zijn een soort van mantra’s die jou helpen positief te denken en het leven te creëren dat jij graag wenst. Het is belangrijk dat je ze in de positieve tijd opschrijft, zegt of denkt. Zoals: “ik voel mij zelfverzekerd”. Of: ”Ik leid een gezond en gelukkig leven, ik ben dankbaar voor wat het universum mij te bieden heeft”. Schrijf iets op wat voor jou van toepassing is. Je kunt het zo simpel of ingewikkeld maken als je zelf wil. Probeer ze iedere dag even terug te lezen en ze af en toe te herhalen in je hoofd. Het belangrijkste is, dat je de affirmatie voelt en gelooft. In het begin kan dit lastig zijn, maar hoe vaker je de affirmaties herhaalt, hoe meer deze als waarheid voor je gaan voelen. Hierdoor zal je de juiste omstandigheden naar je toe trekken die de affirmatie bevestigen.

Dankbaarheid:

Focus je op waar je dankbaar voor bent, of waar je trots en blij om bent. Door dit te doen, train jij je brein, om je te focussen op het positieve in het leven. Het is ons aangeleerd om je te snel op de dingen te richten die niet goed gaan in het leven. Maar waar jij je aandacht op richt vergroot zich. Door je juist te focussen op het positieve, zal je dit ook meer gaan aantrekken. Je creëert je eigen leven! Een mooie manier om dit te doen, is om iedere avond of ochtend, 3 dingen op te schrijven waar je dankbaar voor bent.

Visionboard en/ of het opschrijven van de idealen die jij wil bereiken:

Hoe ziet jouw ideale leven eruit? Wat wil jij graag bereiken? Maak een visionboard waar jij alles op vast legt wat jij graag wil bereiken en hoe jij je wilt voelen. Dit kan je tekenen, schilderen, plakken, etc. Als jij maar weet wat het betekent en het jouw ideale leven weerspiegelt. Je kunt het ook  voor jezelf, in tegenwoordige tijd (zoals de affirmaties) opschrijven. En houd je niet klein! De mooiste en grootste dromen mogen er in weerspiegeld worden! Alles is mogelijk in het leven! Zodra je dit gedaan hebt, laat dan los en heb vertrouwen dat het universum zijn werk zal doen. En blijf open staan voor de mogelijkheden, het universum heeft soms wat anders voor jou in gedachten dan dat jij voor ogen hebt .

Passie / carrière/ levensmissie

Volg je passie! Zoek voor jezelf uit wat jouw missie hier op aarde is. Wat wil je meegeven aan de wereld? Welke talenten kan jij delen met de mensen om je heen? Ga je daar op focussen. Dit mag in de vorm van een baan zijn, maar hoeft niet. Het kan net zo goed een hobby zijn, vrijwilligerswerk of gewoon simpel door te zijn wie jij nu bent. Zodra jij je focust op wat jou gelukkig maakt, zullen er steeds meer deuren opengaan. Situaties en mensen die jou tijdens deze reis kunnen helpen, zullen als vanzelf op je pad verschijnen, heb daar vertrouwen in!

Lichaamsbeweging en voldoende slaap

Elke vorm van beweging is uitstekend, zolang jij je er goed bij voelt. Probeer minimaal 30 minuten per dag te bewegen en leg de focus op een beweging waar jij blij van wordt en wat je gemakkelijk kan volhouden. Ga bij voorkeur buiten bewegen, in de natuur! De natuur werkt kalmerend, op zowel lichaam als geest, en is een uitstekende plek om je weer op te laden.

Naast lichaamsbeweging, is het belangrijk om voldoende te slapen. Probeer minimaal 7 tot 8 uur per nacht te slapen. Probeer op vaste tijden naar bed te gaan en weer op te staan.

 

Secundaire Voeding

 

Secundaire voeding bestaat uit wat jij eet en drinkt.

Dit is een ontzettend belangrijk component voor je gezondheid en beïnvloedt je gemoedstoestand enorm. 95% van de serotonine (een hormoon waar je blij van wordt) wordt aangemaakt in de darmen!

Richt je voornamelijk op het toevoegen van plantaardig, onbewerkt voedsel, het liefst biologisch.

Voel je vooral niet schuldig als je eens wat minder gezond eet. Maar geniet er gewoon lekker van! Focus je voornamelijk op het TOEVOEGEN van de gezonde producten. Als je daarbij toegeeft aan minder gezond eten, het zij zo!

Je zult zien dat je uiteindelijk vanzelf steeds bewustere keuzes gaat maken, naarmate je bewuster in het leven gaat staan en jij jezelf accepteert voor de fantastische persoon die jij bent!

Luister naar je lichaam

Ik raad je vooral aan om goed naar je lichaam te luisteren en niet alles klakkeloos aan te nemen. Ieder lichaam / persoon is anders. Wat voor de een werkt, kan voor de ander averechts werken. Jij bent je beste eigen raadgever en je lichaam en gevoel liegen nooit. Luister daar altijd naar! Verder adviseer ik om jezelf de ruimte te geven en bovenstaande met stapjes toe te passen. Het hoeft niet allemaal tegelijk. Begin met wat voor jou het fijnst voelt en bouw het langzaam op.

Blijf vooral lekker genieten en richt je aandacht op de positieve dingen in het leven!

Ben jij er klaar voor om het allerbeste in jou weer omhoog te halen? En kan je wel wat hulp gebruiken? Aarzel dan niet om contact met mij op te nemen!

 

Be your Sparkling Self!

Liefs, Paulien