Hi there, Sparkling Soul!

De afgelopen maanden ben ik tot de ontdekking gekomen, dat een groot deel van mijn gewichtsproblemen te maken heeft met het onveilige gevoel dat ik soms nog ervaar.

Dat gevoel is terug te leiden naar mijn jeugd. Ik voelde mij toen vaak angstig en onveilig omdat ik gepest werd en ook met andere vormen van misbruik te maken had. Het onveilige gevoel heb ik altijd met mij mee gedragen, zonder mij er heel erg bewust van te zijn trouwens, omdat het gevoel er altijd is geweest. Ik raakte aan het gevoel gewend, een gevoel om niet te mogen zijn wie ik ben of mij veilig te voelen op de wereld.

Een aantal jaren terug zei iemand eens tegen mij: ‘De pijn uit je verleden draag jij letterlijk met je mee’. Ik wist op dat moment niet zo goed wat ik er mee kon, maar later heeft het mij enorm geholpen. Tijdens de periode dat ik mijn levensstijl helemaal omgooide om mijn gezondheid te verbeteren, realiseerde ik mij dat het niet alleen om voeding en beweging gaat, maar ook zeker om de emoties en pijn die ik nog vasthield. Ik heb daar al eens over geschreven, dus ik zal er nu niet uitgebreid op in gaan, maar je kunt het hier terug lezen. Toen ik eenmaal die emoties ging loslaten, merkte ik dat mijn gezondheid steeds sneller vooruit ging en ik toen ook pas echt gewicht begon te verliezen.

Ik was mij toen nog niet direct bewust van de onveiligheid die ik steeds ervoer. Ik was er blijkbaar nog niet klaar voor. Ik heb in die periode de emoties en pijn geaccepteerd en losgelaten, wat op dat moment de meeste aandacht vroeg.

Nu ik terug kijk naar afgelopen periode, zie ik dat mijn ervaringen en mijn lichaam duidelijk aangeven dat het tijd is om nu ook aan het gevoel van onveiligheid te gaan werken. Het lichaam zit zo mooi in elkaar, het fluistert je toe wanneer het nodig is om veranderingen aan te brengen, op welk gebied van je leven ook. En als je niet luistert, verandert het fluisterende stemmetje van je lichaam langzaam maar zeker in een noodkreet! Bijvoorbeeld in de vorm van emotioneel disbalans, ziekte, moeheid, overgewicht, noem maar op! Ik wou dat onveilige gevoel liever wegdrukken dan onder ogen komen, en dat uit zich bij mij wederom weer in gewichtsproblemen. Wat 5 jaar terug voor mij heeft gewerkt, werkt nu blijkbaar niet meer. Mijn lichaam geeft aan dat het tijd is om verdere stappen te zetten, om nog dieper te graven en mij bewust te worden van een gevoel dat ik heel lang genegeerd heb.

Uiteraard komt ook hier het stukje zelfliefde weer om de hoek kijken. Het gevoel om gelukkig en veilig te mogen zijn in je eigen lichaam en op de wereld. Soms zet ik grote stappen vooruit maar soms ook een paar stappen terug. Nu ik mij bewust ben van de relatie tussen de onveiligheid die ik soms ervaar en mijn gewichtsproblemen, weet ik dat ik weer een hele grote stap verder ben!

Mocht bovenstaande herkenbaar voor je zijn, luister dan ook zeker naar deze podcast aflevering! In die aflevering ga ik er nog een stukje uitgebreider op in, en krijg je tips om er zelf mee aan de slag te gaan! 

Be your Sparkling Self!

 Liefs, Paulien