Hi there, Sparkling Soul!

Voel jij je ook wel eens emotioneel door de war? Alsof je emoties hun eigen leven leiden en je daarom meer moeite hebt om goed bij jezelf te blijven?
Vast wel! We hebben er allemaal mee te maken, emoties komen en gaan, blijven een tijdje hangen of zijn na enkele seconden alweer verdwenen. Vooral wij vrouwen weten er alles van…hormonen! Het hoort er nou eenmaal bij en de emoties laten ons voelen dat we ECHT leven! Stel je eens een leven zonder emoties voor? Dat lijkt me een saaie bedoening.

Emoties komen en gaan, maar hoe jij die je laat beïnvloeden is helemaal aan jou! Een grote uitdaging inderdaad. Zeker als het gaat om emoties als angst, onmacht of boosheid. Als die lang aanwezig blijven kunnen ze je zo overheersen dat het je leven negatief gaat beïnvloeden, en dat is iets wat je wilt voorkomen!
Hier hoef je je niet altijd bewust van te zijn. Gebeurtenissen uit het verleden die je misschien nog niet helemaal verwerkt of geaccepteerd hebt, kunnen er voor zorgen dat je je misschien sneller angstig of onzeker voelt.
Voor mij zeker herkenbaar overigens. Hoe vaak ik mij niet heb laten meeslepen door angst of andere emoties, waardoor ik keuzes maakte die eigenlijk niet goed voor mij waren. En nog steeds wel hoor, het blijft een uitdaging om de emoties niet de overhand te geven en die te accepteren voor wat ze zijn, zonder er al te veel waarde aan te hangen.

Je gedachten bepalen namelijk hoe groot of klein je een emotie ervaart.

Als je bijvoorbeeld slecht nieuws ontvangt, ervaar je waarschijnlijk direct verdriet of misschien wel boosheid of verontwaardiging. Je gedachten over dat bericht kunnen die emoties verergeren of juist verminderen. Als jij er een positieve draai aan weet te geven, dan zul je merken dat eventuele boosheid als snel wegebt naar een gevoel van opluchting.

Makkelijker gezegd dan gedaan zul je misschien nu denken. Maar achter iedere ‘vervelende’ gebeurtenis in je leven, in wat voor vorm dan ook, schuilt een zegen. In het begin is die misschien moeilijk te herkennen en is het zeker nodig om je emoties volledig te ervaren, ze mogen er absoluut zijn. Maar door je gedachten ondertussen zo positief mogelijk te houden, kun je een gevoel van vertrouwen creëren voor jezelf. Hierdoor zul je merken dat je het gebeuren veel sneller kunt accepteren en loslaten. Ook als het gaat om nare gebeurtenissen uit het verleden en de emoties die daardoor soms nog omhoog kunnen komen. Het helpt om in te zien wat voor goeds ze jou hebben gebracht, dit neutraliseert de pijn.

Op die manier is het gemakkelijker om je emoties in evenwicht te houden en ze te erkennen voor wat ze zijn.

Angst of onzekerheid is vaak onze slechtste raadgever, maar kan tijdens sommige situaties ook behoorlijk nuttig zijn en je behoeden voor iets wat niet goed voor je is. Het verschil merk je in je buik. Moet jij bijvoorbeeld een keus maken, maar weet je niet welke keus goed voor je is? En denk je dat angst jou op dat moment weerhoudt om te kiezen voor het juiste? Tune dan in op je buik en bedenk hoe het zal zijn als je de knoop doorhakt. Zie jezelf over 6 maanden succesvol het gene doen dat met die keuze te maken heeft. Wat voel je dan in je buik? Zijn het vlinders van geluk of kriebels van angst? Hier heb je je antwoord!

Be your Sparkling Self!

Liefs, Paulien