Hi there, Sparkling Soul!

Soms zijn er periodes in je leven dat je je extra kwetsbaar voelt, om wat voor reden dan ook.
Misschien ervaar je het leven als overweldigend en durf je geen beslissingen te nemen.
Of misschien voel je je extreem onzeker en gevoelig, gewoon omdat je niet zo lekker in je vel zit.

Het kan natuurlijk ook zijn dat je door een heel heftige periode van je leven gaat.
Misschien heb je al een tijdje last van lichamelijke of mentale klachten, of ga je door een periode van intense verandering omdat je je baan verloren bent of in scheiding ligt.
Tijdens die soort periodes kan het een hele grote uitdaging zijn om positief te blijven.

Ik ken het gevoel. Afgelopen jaren heb ik intense periodes van zowel fysieke klachten als depressie gehad. En ik ben er nog altijd gevoelig voor. Maar gelukkig zijn die periodes afgezwakt naar af en toe wat minder goede dagen, waarop ik extra gevoelig ben en extra goed voor mijzelf moet zorgen. Tijdens die dagen voelt het voor mij het veiligst om aan het donker vast te houden, om er aan toe te geven en mij het liefst zoveel mogelijk op de achtergrond te houden.

Hoe ga je hier nu mee om? Hoe zorg je er voor dat je tijdens periodes van tegenspoed en gevoelens van kwetsbaarheid, het licht blijft zien? Of het nu om kleine tegenslagen, grote veranderingen, fysieke/mentale klachten of iets heel anders gaat. Als je er teveel aan toegeeft, kan het je mee sleuren in een negatief spiraal, waardoor je mogelijk het gevoel krijgt dat je er nooit meer uit kunt komen.

Het donker kan jou helpen om het licht sterker te ervaren. Het wil je namelijk altijd iets duidelijk maken!

Misschien is het tijd om het oude los te laten en je te focussen op nieuwe mogelijkheden. Angst voor het onbekende is hier vaak de grote boosdoener.
We houden vast aan het gene wat zo vertrouwd voelt, terwijl het eigenlijk helemaal niet meer goed voor je is.
Vooral tijdens grote veranderingen in je leven, is de neiging groot om vast te houden aan het oude.
Natuurlijk mag je er wel om rouwen en de emoties voelen die de verandering bij jou oproept, dat is juist heel gezond.
Maar probeer het ondertussen ook te accepteren, dan zul je vanzelf de mogelijkheden ontdekken die het leven jou met deze verandering wilt geven.

Als je ziek bent of andere fysieke/mentale klachten ervaart, kan het helpen om de oorsprong van de klachten te achterhalen. Je levensstijl en voedingspatroon zijn van grote invloed op je gezondheid. En dat geldt ook voor je emoties en gedachten. Misschien heb je moeite om bepaalde gebeurtenissen uit het verleden los te laten? Hierdoor kun je bijvoorbeeld veel wrok en verdriet ervaren. Dit kan zich uiten in allerlei soorten klachten, zowel fysiek als mentaal. Probeer die gebeurtenissen dan van je af te schrijven, dat kan een enorm helend effect hebben. En vergeef jezelf en de ander onvoorwaardelijk, mocht dit van toepassing zijn. Indien er meer voor nodig is, zoals bij traumatische ervaringen het geval kan zijn, zorg er dan voor dat je er de benodigde hulp voor krijgt.

Als bij jou de oorzaak wat minder zichtbaar of helder is, en je onzekerheid, angsten of regelmatig dagen ervaart waarop je ‘gewoon’ niet lekker in je vel zit. Dan is het goed om eens heel bewust naar je leven te kijken.

Een aantal vragen die jou daar bij kunnen helpen, zijn:

– Zorg ik goed voor mijzelf?
– Ben ik blij met het werk dat ik doe?
– Heb ik genoeg mensen om mij heen waarmee ik mij verbonden voel?
– Is mijn voedingspatroon gezond?
– Ontspan ik voldoende, krijg ik genoeg slaap?
– Hoe denk ik over mijzelf en anderen?
– Pieker ik te veel?
– Zijn mijn gedachten grotendeels positief?
– Wat kan ik NU doen om mij beter te voelen, wat geeft mij energie?

Het verleden kan ook hier een rol spelen. Ga voor jezelf na hoeveel het verleden nog impact op jou heeft en hoe dat voor jou voelt. Wat heb je er van geleerd en hoe kan je het nu anders doen?
Is er voor jou een manier om er effectief mee om te gaan? Of om het zelfs los te laten en te accepteren?

Bovenstaande vragen zijn overigens altijd goed om aan jezelf te stellen. Het helpt je bewust te blijven van jezelf en je leven.

Probeer, hoe moeilijk het soms ook is, de moed te vinden om positieve veranderingen aan te brengen en los te laten wat niet goed voor je is.
Het donker is altijd een uitnodiging om verder te groeien en het licht weer volledig te ervaren!

Be Your Sparkling Self!

Liefs, Paulien