Hi there, Sparkling Soul!

Het belang van zelfliefde wordt steeds meer erkend. Als je jezelf lief hebt, is het leven een stuk mooier en fijner. Je zorgt beter voor je jezelf, je straalt meer kracht en zelfvertrouwen uit en je kunt eventuele tegenslagen beter het hoofd bieden. En daarbij heb je meer energie, voel je je vitaler en heb je dus ook meer te geven aan de mensen om je heen.

Maar waarom is het soms zo lastig om die liefde voor jezelf werkelijk te voelen? Waarom zeg je toch vaak ja, terwijl je nee bedoelt? Of waarom bekritiseer je jezelf, vaak onbewust, om alles wat je doet of hoe je er uit ziet?

Vaak ben je onbedoeld zo ontzettend hard voor jezelf, je moet van jezelf aan allerlei eisen voldoen die je van een ander nooit zou verlangen.

Herkenbaar? Lees dan zeker verder!

Een groot deel van de oorzaak, waarom het soms niet lukt om lief voor jezelf te zijn, heeft te maken met een gevoel van onzekerheid. Vaak stamt dit uit de kindertijd, waarin je misschien dingen hebt mee gemaakt waardoor je het gevoel kreeg dat je ‘minder’ was dan een ander.

Om nu met die onzekerheid om te kunnen gaan, ga je de zekerheid buiten jezelf zoeken. Dit klinkt heel tegenstrijdig ,maar door bijvoorbeeld andere mensen te gaan ‘pleasen’, kun je het gevoel krijgen dat je toch iets waard bent, voor die ander. Maar nu laat jij je gevoel van eigenwaarde dus afhangen van iets buiten jezelf. Namelijk de goedkeuring van die ander. Dit is een voorbeeld waar veel van jullie zich vast wel in herkennen.

Ondertussen doet eventuele zelfkritiek er nog een schepje bovenop. Onzekerheid is namelijk een vorm van angst, en angst is het tegenovergestelde van liefde. Iedereen is wel eens onzeker natuurlijk, maar wanneer die onzekerheid zich uit in destructieve gewoontes waarbij jij jezelf constant bekritiseert, dan is het goed om je hier bewust van te worden en er iets aan te gaan doen.

Wil je weten hoe, beluister dan deze Podcastaflevering, waarin ik uitleg hoe je het kritische stemmetje van binnen, minder de controle kunt geven.

Om te leren hoe jij jezelf op de eerste plek zet en om meer van jezelf te gaan houden, komt het er dus op neer dat je eerst de onderliggende oorzaak, die er voor zorgt dat het zo moeilijk is, aanpakt! Namelijk die onzekerheid!

Hoe onzekerheid zich uit is bij iedereen anders, maar als jij merkt dat die onzekerheid het voor jou, op wat voor manier dan ook, lastig maakt om jezelf door de ogen van liefde te bekijken, dan is het goed om hier mee aan de slag te gaan!

Hoe? Beluister daarvoor deze Podcastaflevering, waarin ik er nog veel dieper op in ga en jij tips krijgt waarmee jij je zelfvertrouwen kunt verhogen en je meer zelfliefde kunt ervaren.

Be your Sparkling Self!

Liefs, Paulien